Izlaganje sa skupa
Antioksidacijska aktivnost odabranih hercegovačkih vina
M. Marković
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
S. Talić
; Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Studij kemije, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Brojna vina, napose crna, sadrže različite spojeve koji imaju izrazita antioksidacijska svojstva. Predmet istraživanja ovoga rada bili su fenolni spojevi koji imaju antioksidacijska svojstva, prisutni u devet komercijalno dostupnih hercegovačkih crnih vina. Određena je koncentracija ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, te antioksidacijski učinak odabranih crnih vina. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski Folin-Ciocâlteuovom metodom uz galnu kiselinu kao standard, dok je koncentracija flavonoida i neflavonoida određena metodom uz upotrebu formaldehida. Antioksidacijski učinak određen je dvjema metodama: Briggs-Rauscherovim oscilirajućim reakcijama i metodom redukcije radikala DPPH. Koncentracija ukupnih fenola u devet istraživanih vina, izražena u ekvivalentima galne kiseline (GAE), kreće se u rasponu od 346,836 mg L-1 do 2169,7 mg L-1, što je u skladu s ranijim istraživanjima crnih vina s drugih prostora. U svim istraživanim vinima zabilježena je znatno veća koncentracija flavonoida u odnosu na neflavonoide, prosječno 85 : 15. Rezultati ukazuju na velike razlike u antioksidacijskoj aktivnosti analiziranih vina. Prema obje primijenjene metode dobiveni su slični podaci. Pozitivna i jaka korelacija između koncentracije ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti vina (prema metodi DPPH je r = 0,93, a prema metodi BR-oscilirajućih reakcija r = 0,90) potvrđuje činjenicu da vina s većom koncentracijom ukupnih fenola imaju i jači antioksidacijski učinak.
Ključne riječi
Antioksidansi; fenolni spojevi; vino
Hrčak ID:
95549
URI
Datum izdavanja:
22.1.2013.
Posjeta: 3.017 *