hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda

Mirko Filajdić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Nada Vahčić
Vera Vojnović
Matilda Grüner
Diana Vujanić

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 115-126 preuzimanja: 329* citiraj
APA 6th Edition
Filajdić, M., Ritz, M., Vahčić, N., Vojnović, V., Grüner, M. i Vujanić, D. (1991). Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda. Mljekarstvo, 41 (5), 115-126. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95847
MLA 8th Edition
Filajdić, Mirko, et al. "Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda." Mljekarstvo, vol. 41, br. 5, 1991, str. 115-126. https://hrcak.srce.hr/95847. Citirano 25.11.2020.
Chicago 17th Edition
Filajdić, Mirko, Milana Ritz, Nada Vahčić, Vera Vojnović, Matilda Grüner i Diana Vujanić. "Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda." Mljekarstvo 41, br. 5 (1991): 115-126. https://hrcak.srce.hr/95847
Harvard
Filajdić, M., et al. (1991). 'Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda', Mljekarstvo, 41(5), str. 115-126. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95847 (Datum pristupa: 25.11.2020.)
Vancouver
Filajdić M, Ritz M, Vahčić N, Vojnović V, Grüner M, Vujanić D. Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 1991 [pristupljeno 25.11.2020.];41(5):115-126. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95847
IEEE
M. Filajdić, M. Ritz, N. Vahčić, V. Vojnović, M. Grüner i D. Vujanić, "Statističke metode u kontroli kvalitete mlijeka i proizvoda", Mljekarstvo, vol.41, br. 5, str. 115-126, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95847. [Citirano: 25.11.2020.]

Sažetak
Nakon osnivanja Analitičke sekcije na XXVIII. simpoziju mljekarske industrije 1990. godine ukazala se potreba proširenja spoznaja ili obnova znanja iz primjene statističkih metoda u interpretaciji rezultata analiza pri provjeri kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. 1. Utvrđivanje slučajnih pogrešaka u rezultatima analiza - Prvi dio rada sadrži nekoliko praktičnih primjera utvrđivanja slučajne pogreške rezultata analiza kad se rezultati izražavaju kao kontinuirane ili diskretne veličine mjerenja. 2. Proračun slučajne pogreške rezultata analiza izraženih diskretnim veličinama - Navode se 4 numerička primjera iz analitičke prakse. Provjereno je utvrđivanje nepropusnosti materijala u koji je spremljeno pasterizirano mlijeko, utvrđivanje granica vjerojatnosti pojave škarta u slučaju kad vrijedi Poissonova i binomna razdioba. 3. Usporedba rezultata analiza sastava i kvalitete u industrijskoj preradi - U trećem se dijelu na praktičnim primjerima uspoređuju rezultati različitih analiza, rezultati analiza diskretnih veličina i određuju optimalne veličine uzoraka pri provedbi analiza

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; kontrola kvalitete; statističke metode

Hrčak ID: 95847

URI
https://hrcak.srce.hr/95847

[engleski]

Posjeta: 582 *