Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci

Slobodan Grba ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Stehlik-Tomas


Puni tekst: hrvatski pdf 907 Kb

str. 138-145

preuzimanja: 627

citiraj


Sažetak

Studirana je mogućnost kultivacije kvasca Kluyveromyces fragilis za proizvodnju mikrobnih proteina na sirutci u šaržnom i kontinuiranom postupku pri pH 5,0-5,5 i temperaturi od 40 °C. Ustanovljeno je eksperimentima na tresilici i laboratorijskom fermentoru da se kvasac dobro razmnožava pri odabranim uvjetima okoline, na 2 %-tnoj deproteiniziranoj sirutci s dodatkom diamonijevog sulfata i kalijevog hidrogen fosfata. Pri optimalnim uvjetima okoline postiže se stupanj konverzije laktoze u kvaščevu biomasu od 0,45-0,55 g s. tv. kvasca/g laktoze, specifična brzina rasta do 0,25 sat^-1 i produktivnost procesa do 1,3 g/L/sat. Kada se osnovnom supstratu doda 0,1 % kvaščevog ekstrakta kvasac se razmnožava brže, specifična brzina rasta poraste na 0,35-0,38 sat^-1, a produktivnost procesa dostiže 1,8 g/L/sat. Ukoliko se voda, potrebna za razrjeđenje sirutke, zamijeni melasnom džibrom, postiže se također povećanje brzine rasta kvasca K. fragilis. Specifična brzina rasta bila je do 0,40 sat^-1, a produktivnost procesa od 2,0-2,4 g/L/sat

Ključne riječi

sirutka; jednostanični proteini; Kluyveromyces fragilis

Hrčak ID:

96077

URI

https://hrcak.srce.hr/96077

Datum izdavanja:

4.5.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.263 *