Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja jednostaničnih proteina s pomoću kvasca Kluyveromyces fragilis na sirutci
Slobodan Grba
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Stehlik-Tomas
Sažetak
Studirana je mogućnost kultivacije kvasca Kluyveromyces fragilis za proizvodnju mikrobnih proteina na sirutci u šaržnom i kontinuiranom postupku pri pH 5,0-5,5 i temperaturi od 40 °C. Ustanovljeno je eksperimentima na tresilici i laboratorijskom fermentoru da se kvasac dobro razmnožava pri odabranim uvjetima okoline, na 2 %-tnoj deproteiniziranoj sirutci s dodatkom diamonijevog sulfata i kalijevog hidrogen fosfata. Pri optimalnim uvjetima okoline postiže se stupanj konverzije laktoze u kvaščevu biomasu od 0,45-0,55 g s. tv. kvasca/g laktoze, specifična brzina rasta do 0,25 sat^-1 i produktivnost procesa do 1,3 g/L/sat. Kada se osnovnom supstratu doda 0,1 % kvaščevog ekstrakta kvasac se razmnožava brže, specifična brzina rasta poraste na 0,35-0,38 sat^-1, a produktivnost procesa dostiže 1,8 g/L/sat. Ukoliko se voda, potrebna za razrjeđenje sirutke, zamijeni melasnom džibrom, postiže se također povećanje brzine rasta kvasca K. fragilis. Specifična brzina rasta bila je do 0,40 sat^-1, a produktivnost procesa od 2,0-2,4 g/L/sat
Ključne riječi
sirutka; jednostanični proteini; Kluyveromyces fragilis
Hrčak ID:
96077
URI
Datum izdavanja:
4.5.1985.
Posjeta: 1.664 *