Izvorni znanstveni članak
Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka
Gordana Niketić
; PK "Beograd", OOUR "PKB Standard", Padinska Skela
Sažetak
Stupanj termičke razgradnje laktoze zavisi od primijenjenog postupka termičke obrade. I pri direktnom i pri indirektnom postupku kratkotrajne sterilizacije nakon termičkog tretmana dolazi do povećanja sadržaja, hidroksimetilfurfurala. Prema rezultatima istraživanja mnogih autora (Blanc et al., 1981. i Hostettler, 1972.) koja su suglasna sa našim podacima ove promjene su izraženije kod primjene indirektne sterilizacije. Kako i pri direktnom i indirektnom postupku sterilizacije dolazi do povećanja sadržaja hidrokslmetilfurfurala dalje smo ispitivali utjecaj stepena degradacije laktoze na promjenu organoleptičkih svojstava steriliziranog mlijeka. Konstatirano je da, ukoliko je tehnološki postupak pravilno proveden, i ukoliko su uzorci skladištem pri adekvatnim uvjetima, ne dolazi do bitnih promjena organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka
Ključne riječi
sterilizirano mlijeko; termički tretman; laktoza; organoleptička svojstva
Hrčak ID:
96078
URI
Datum izdavanja:
4.5.1985.
Posjeta: 1.526 *