Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj termičkog tretmana na promjene laktoze i organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka

Gordana Niketić ; PK "Beograd", OOUR "PKB Standard", Padinska Skela


Puni tekst: hrvatski pdf 780 Kb

str. 146-150

preuzimanja: 553

citiraj


Sažetak

Stupanj termičke razgradnje laktoze zavisi od primijenjenog postupka termičke obrade. I pri direktnom i pri indirektnom postupku kratkotrajne sterilizacije nakon termičkog tretmana dolazi do povećanja sadržaja, hidroksimetilfurfurala. Prema rezultatima istraživanja mnogih autora (Blanc et al., 1981. i Hostettler, 1972.) koja su suglasna sa našim podacima ove promjene su izraženije kod primjene indirektne sterilizacije. Kako i pri direktnom i indirektnom postupku sterilizacije dolazi do povećanja sadržaja hidrokslmetilfurfurala dalje smo ispitivali utjecaj stepena degradacije laktoze na promjenu organoleptičkih svojstava steriliziranog mlijeka. Konstatirano je da, ukoliko je tehnološki postupak pravilno proveden, i ukoliko su uzorci skladištem pri adekvatnim uvjetima, ne dolazi do bitnih promjena organoleptičkih svojstava kratkotrajno steriliziranog mlijeka

Ključne riječi

sterilizirano mlijeko; termički tretman; laktoza; organoleptička svojstva

Hrčak ID:

96078

URI

https://hrcak.srce.hr/96078

Datum izdavanja:

4.5.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.118 *