Izvorni znanstveni članak
Značaj praćenja mikrobiološke ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda
Elika Mesaroš
; Zavod za zaštitu zdravlja, Rijeka i Klinika za zarazne bolesti Medicinskog fakulteta - Kliničkog bolničkog centra, 51000 Rijeka
Šime Bokan
Aleksandar Sablić
Miroslav Cuculić
Sažetak
U razdoblju od 1975. do 1984. godine izvršena je mikrobiološka analiza 1242 uzorka mlijeka i mliječnih proizvoda na području opčine Rijeka. Od ukupnog broja uzoraka, 25 % bilo je higijenski neispravno. Najviši postotak zapažen je kod pretrage sireva i konzumnog mlijeka, a zatim vrhnja. U dva slučaja registrirane su i alimentarne intoksikacije, kao najvjerojatnija posljedica konzumiranja higijenski neispravnih sireva. U nastojanju za poboljšanje stanja ispravnosti ove vrste namirnica potrebna je primjena kompleksnih mjera suradnjom većeg broja stručnih i inspekcijskih službi.
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost
Hrčak ID:
96160
URI
Datum izdavanja:
2.10.1985.
Posjeta: 1.549 *