Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Značaj praćenja mikrobiološke ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda

Elika Mesaroš ; Zavod za zaštitu zdravlja, Rijeka i Klinika za zarazne bolesti Medicinskog fakulteta - Kliničkog bolničkog centra, 51000 Rijeka
Šime Bokan
Aleksandar Sablić
Miroslav Cuculić


Puni tekst: hrvatski pdf 599 Kb

str. 259-262

preuzimanja: 614

citiraj


Sažetak

U razdoblju od 1975. do 1984. godine izvršena je mikrobiološka analiza 1242 uzorka mlijeka i mliječnih proizvoda na području opčine Rijeka. Od ukupnog broja uzoraka, 25 % bilo je higijenski neispravno. Najviši postotak zapažen je kod pretrage sireva i konzumnog mlijeka, a zatim vrhnja. U dva slučaja registrirane su i alimentarne intoksikacije, kao najvjerojatnija posljedica konzumiranja higijenski neispravnih sireva. U nastojanju za poboljšanje stanja ispravnosti ove vrste namirnica potrebna je primjena kompleksnih mjera suradnjom većeg broja stručnih i inspekcijskih službi.

Ključne riječi

mlijeko; mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost

Hrčak ID:

96160

URI

https://hrcak.srce.hr/96160

Datum izdavanja:

2.10.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.520 *