Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje promjene mikroflore pasteriziranog vrhnja s 30 % mliječne masti tijekom čuvanja pri temperaturi hladionika

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Olivera Marić


Puni tekst: hrvatski pdf 487 Kb

str. 263-266

preuzimanja: 419

citiraj


Sažetak

Posljednjih godinna utvrđeno je da se pri temperaturi u uvjetima hladionika m,ogu razvijati sporvgene bakterije. Cilj ovog rada bio je utvrditi da li se psihrotrofne sporogene bakterije razvijaju u pasteriziranom vrhnju s 30 % mliječne masti tijekom čuvanja u hladioniku. Za ispitivanje su korišteni uzorci slatkog pasteriziranog vrhnja s 30 % mliječne masti nabavljeni na različitim mjestima. Uzorci su čuvani pri 9 °C kroz 5 dana. nakon deklarirane trajnosti. Uzorci vrhnja nacijepljeni su na ploče s mliječnim agarom u dvostrukom sloju i jedna ploča inkubirana je na 9 °C, a druga na 30 °C. Svaka izrasla kolonija izolirana je, pročišćena i identificirana prema propisanoj shemi za identifikaciju. Bacilus je bio najčešće izolirani mikroorganizam u opisanim uvjetima i vremenu čuvanja. Bakterija roda Pseudomonas bilo je samo 4,2 % među izolatima pri temperaturi inkubaciji od 9 °C i 30 °C. Temperatura inkubacije (9 °C ) korištena u ovim pokusima ustanovljena je kao najčešća temperatura rashladnih uređaja.

Ključne riječi

pasterizirano vrhnje; mliječna mast; mikroflora; čuvanje

Hrčak ID:

96162

URI

https://hrcak.srce.hr/96162

Datum izdavanja:

2.10.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.175 *