Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Optimiranje sastava mlijeka za dojenčad sirutkom, demineraliziranom ultrafiltracijom

Damir Hanser ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik
Olivera Marić


Puni tekst: hrvatski pdf 770 Kb

str. 337-342

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

U radu je pokazana mogućnost primjene demineralizirane sirutke, dobivene dijafiltracijom uz ultrafiltraciju u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, kao sirovine za proizvodnju "humaniziranog mlijeka". Sastavljanje recepture i njeno optimiranje izvedeno je pomoću matematičkog modela linearnog programiranja. Računanje je izvedeno vlastitim programom napravljenim za kućno mikroračunalo ZX Spectrum. Rezultati pokazuju da je 'moguće sastaviti "formulu" koja pokazuje gotovo idealno slaganje sa sastavom majčinog mlijeka i ujedno zadovoljava sve propisane zakonske norme. Omjer proteina, masti i ugljikohidrata, energetska vrijednost proizvoda i omjer zastupljenosti nutritivno bitnih komponenti - obzirom na ukupni energetski unos - zadovoljavaju zahtjeve koje takav proizvod mora ispunjavati

Ključne riječi

mlijeko za dojenčad; sirutka; optimiranje sastava

Hrčak ID:

96434

URI

https://hrcak.srce.hr/96434

Datum izdavanja:

3.11.1985.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.271 *