hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete

Zora Mijačević ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Ljiljana Babić

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 43-51 preuzimanja: 307* citiraj
APA 6th Edition
Mijačević, Z. i Babić, Lj. (1990). Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete. Mljekarstvo, 40 (2), 43-51. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96596
MLA 8th Edition
Mijačević, Zora i Ljiljana Babić. "Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete." Mljekarstvo, vol. 40, br. 2, 1990, str. 43-51. https://hrcak.srce.hr/96596. Citirano 24.02.2021.
Chicago 17th Edition
Mijačević, Zora i Ljiljana Babić. "Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete." Mljekarstvo 40, br. 2 (1990): 43-51. https://hrcak.srce.hr/96596
Harvard
Mijačević, Z., i Babić, Lj. (1990). 'Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete', Mljekarstvo, 40(2), str. 43-51. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96596 (Datum pristupa: 24.02.2021.)
Vancouver
Mijačević Z, Babić Lj. Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete. Mljekarstvo [Internet]. 1990 [pristupljeno 24.02.2021.];40(2):43-51. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96596
IEEE
Z. Mijačević i Lj. Babić, "Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete", Mljekarstvo, vol.40, br. 2, str. 43-51, 1990. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96596. [Citirano: 24.02.2021.]

Sažetak
Kajmak je proizvod od mlijeka prijatnog kiselkastog ukusa sa visokim procentom masti i značajnim procentom bjelančevina. Danas se kajmak proizvodi u nekontroliranim uvjetima pa je njegova kvaliteta često neujednačena. Za kvalitetu kajmaka značajni su postotak suhe tvari i masti, koje su se u istraživanih 208 uzoraka kajmaka kretali od 60,75± 4,36% za suhu tvar i 84,48 ± 5,64% za mast u suhoj tvari sa koeficijentom varijacije 7. Suha tvar bez masti kretala se u velikom rasponu sa koeficijentom varijacije od 52, što ukazuje na neujednačenost proizvodnje. U daljnjem radu neophodno je utvrditi kako poleđine faze proizvodnje kajmaka utječu na njegov sastav.

Ključne riječi
kajmak; tehnologija proizvodnje; standardizacija kvalitete

Hrčak ID: 96596

URI
https://hrcak.srce.hr/96596

[engleski]

Posjeta: 594 *