Stručni rad
Mogućnost proizvodnje acidofilnog mlijeka u industrijskim uvjetima
Tihomir Miljković
; PIK "Tamiš" OOUR Mlekara, Pančevo
Sažetak
Acidofilno mlijeko je kravlje kiselo mlijeko proizvedeno čistom kulturom L. bact. acidophilum, kultiviranom na SVC. Dobro i kvalitetno acidofilno mlijeko treba da odgovara sljedećim uvjetima: da predstavlja potpuno homogenu tečnu masu sa prijatno kiselim ukusom i aromom; da sadrži acidofilne štapiće koji energično koaguliraju termički dobro obrađeno mlijeko; acidofilne bakterije treba da budu sposobne da se usele i energično razvijaju u crijevima čovjeka; da sadrži najmanje 200 miliona stanica L. bact. acidophiltum u jednom gramu kiselog mlijeka u momentu distribucije. Ako se upotrebljava - koristi kao ljekovito sredstvo, čovjek treba da konzumira najmanje jednu litru dnevno, s ciljem da se unese u čovječji organizam 100 milijardi bakterija, i acidofilno mlijeko koje se upotrebljava kao terapeutsko sredstvo ne treba da sadrži stranu mikrofloru.
Ključne riječi
acidofilno mlijeko; proizvodnja u industrijskim uvjetima
Hrčak ID:
96785
URI
Datum izdavanja:
2.4.1975.
Posjeta: 1.093 *