Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Getaldić , Descartes i analitička geometrija

Marijana Borić ; Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.443 Kb

str. 167-196

preuzimanja: 1.540

citiraj


Sažetak


U radu se istražuje matematička metoda koju je Marin Getaldić primijenio u svom glavnom djelu De resolutione et compositione mathematica (1630), suprotstavljajući je metodi koju je primijenio u ranijim svojim djelima i uspoređujući je s Descartesovim stavovima o metodi znanstvenog istraživanja uopće. Usporedbom strogo matematičkog Getaldićeva pristupa i šireg filozofskog (a ne samo matematičkog) Descartesova pristupa zaključuje se da je Getaldiću, pored dobivenih izvanrednih matematičkih rezultata, upravo nedostajala šira filozofska perspektiva za utemeljenje novog matematičkog područja analitičke geometrije. U skladu s tim valoriziran je Getaldićev cjelokupni rad i stavljen u kontekst vremena u kojem je djelovao.
Nakon prvih šest djela pisanih metodama proizašlim iz tradicije antičke matematike Getaldić je napisao svoje najznačajnije djelo De resolutione et compositione mathematica, koje je potpuno bazirao na novoj Vièteovoj algebarskoj metodi. Tu Getaldić dosljedno i sasvim općenito razvija algebarsku metodu, svjestan važnosti odabira metodološkog pristupa kao značajne komponente i pokretača u daljnjem razvoju matematike. Primjena nove metode na različitim problemima i teoremima antičke, u prvom redu euklidske geometrije, omogućila je reinterpretaciju stoljećima prikupljanih matematičkih znanja i, općenito govoreći, otvorila vrata novim područjima znanosti. Sam Getaldić približio se, ali nije došao do otkrića analitičke geometrije, no u svom radu sudjelovao je posredno u pripremi i stvaranju te plodonosne sinteze aritmetičkog kontinuuma brojeva i geometrijskog kontinuuma točaka, koju je nekoliko godina kasnije ostvario Descartes u svom djelu La Géométrie (1637).

Ključne riječi

Marin Getaldić; François Viète; René Descartes; razvoj matematike; filozofija; povijest znanosti; analiza; sinteza; problem metode; simbolička algebra; geometrijska metoda; algebarska metoda; analitička geometrija

Hrčak ID:

97798

URI

https://hrcak.srce.hr/97798

Datum izdavanja:

31.1.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.423 *