Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rubrike u osječkim novinama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća: osvrt na kontinuitet i promjene

Josipa Selthofer ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti, Hrvatska
Martina Jošavac ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.019 Kb

str. 121-142

preuzimanja: 1.012

citiraj


Sažetak

Cilj je rada prikazati razvoj rubrika u osječkim novinama tijekom druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Rad se usredotočuje na formiranje, razvoj i oblikovanje rubrika, tj. na njihov smještaj, nazive, promjene naziva, ritam promjena, grafička i tipografska rješenja i sl. Istraživanje je provedeno u Hemeroteci muzeja Slavonije u Osijeku, a na temelju dvaju kriterija, duljine izlaženja i kulturne važnosti, za analizu su odabrane sljedeće novine: „Die Drau“, „Slavonische Presse“, „Narodna (Hrvatska) obrana“ i „Hrvatski list“.
Istraživanjem je dokazano da novinske rubrike u tom razdoblju tek sazrijevaju kao koncept organizacije novinskog sadržaja. Njihovi su nazivi grafički najčešće istaknuti kao podnaslovi u sklopu stranice, često vrlo neujednačeno. Mnoge vijesti, posebice važnije, ostaju neraspoređene u rubrikama - rubrike su sadržajni element, a ne način organizacije sadržaja. Često služe tek okupljanju srodnih informacija i pojavljuju se samo kada se skupi dovoljno takvih informacija.
Rad inovativno pristupa istraživanju povijesti hrvatskih novina, a uz sam razvoj rubrikacije pokazuje i kako se takvim istraživanjem mogu rekonstruirati opće društvene promjene i njihov odraz u dnevnim novinama, budući da se može pretpostaviti kako se nova rubrika uvodi onda kada su interes ili potreba javnosti za neku temu dovoljno veliki da ona stekne zasebnu rubriku.

Ključne riječi

Osijek; osječke novine; novinske rubrike; organizacija novinskog sadržaja

Hrčak ID:

99325

URI

https://hrcak.srce.hr/99325

Datum izdavanja:

27.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.851 *