Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta mlijeka za proizvodnju Njeguškog sira

Nikola Adžić ; Poljoprivredni fakultet, Titograd
Mihajlo Ljumović
Slobodan Petrović
Miladin Tomović
Natalija Dozet
Marko Stanišić
Miodrag Perović


Puni tekst: hrvatski pdf 784 Kb

str. 76-81

preuzimanja: 1.510

citiraj


Sažetak

Analize mlijeka koje se koriste za proizvodnju njeguškog sira pokazale su da je prema prosječnom sadržaju osnovnih komponenata najkvalitetnije ovčje, zatim miješano kravlje i ovčje, potom miješano kravlje i kozje, a najslabije kravlje mlijeko, mada i ono ima dovoljan sadržaj suhe tvari, masti, proteina i drugih sastojaka. Kod ovčjeg i miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka rastao je sadržaj svih sastojaka osim laktoze od dana uzimanja prvog pa do četvrtog uzorka. Međutim, takve promjene nisu ustanovljene kod miješanog kravljeg i kozjeg mlijeka. Kemijski sastav sira praktično ne zavisi od vrste i kemijskog sastava mlijeka, ali je za proizvodnju 1 kg sira potrebna manja količina mlijeka ukoliko ono sadrži više suhe tvari. Zbog toga je najbolje iskorištavanje ovčjeg, a najslabije kravljeg mlijeka.

Ključne riječi

mlijeko; njeguški sir; kvaliteta

Hrčak ID:

99678

URI

https://hrcak.srce.hr/99678

Datum izdavanja:

2.3.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.372 *