Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta mlijeka za proizvodnju Njeguškog sira
Nikola Adžić
; Poljoprivredni fakultet, Titograd
Mihajlo Ljumović
Slobodan Petrović
Miladin Tomović
Natalija Dozet
Marko Stanišić
Miodrag Perović
Sažetak
Analize mlijeka koje se koriste za proizvodnju njeguškog sira pokazale su da je prema prosječnom sadržaju osnovnih komponenata najkvalitetnije ovčje, zatim miješano kravlje i ovčje, potom miješano kravlje i kozje, a najslabije kravlje mlijeko, mada i ono ima dovoljan sadržaj suhe tvari, masti, proteina i drugih sastojaka. Kod ovčjeg i miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka rastao je sadržaj svih sastojaka osim laktoze od dana uzimanja prvog pa do četvrtog uzorka. Međutim, takve promjene nisu ustanovljene kod miješanog kravljeg i kozjeg mlijeka. Kemijski sastav sira praktično ne zavisi od vrste i kemijskog sastava mlijeka, ali je za proizvodnju 1 kg sira potrebna manja količina mlijeka ukoliko ono sadrži više suhe tvari. Zbog toga je najbolje iskorištavanje ovčjeg, a najslabije kravljeg mlijeka.
Ključne riječi
mlijeko; njeguški sir; kvaliteta
Hrčak ID:
99678
URI
Datum izdavanja:
2.3.1984.
Posjeta: 2.372 *