Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Implementacija javnih politika kao operativno upravljanje:analiza transformacije hrvatske politike prema osobama s invaliditetom

Anka Kekez-Koštro ; Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Urbanc ; Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivona Salaj ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 488 Kb

str. 413-439

preuzimanja: 1.038

citiraj


Sažetak

U članku se razmatra transformacija procesa implementacije politike prema osobama s invaliditetom (OSI) u Hrvatskoj, koja je posljedica transformacije modela kreiranja politike prema OSI – iz medicinskog u socijalni, s tendencijom prema razvoju modela ljudskih prava. S obzirom na procesnu usmjerenost analize, implementacija se sagledava na temelju koncepta javnog upravljanja te se koristi teorijski okvir višerazinskog upravljanja Michaela Hilla i Petera Hupea, koji implementaciju shvaćaju kao operativno upravljanje. Konceptualiziraju se i analiziraju promjene aktivnosti operativnog upravljanja na razini sustava, organizacije i pojedinca kao posljedica spomenute transformacije modela. Analizom intervjua aktera politike i provedbenih dokumenata, kao dijela interdisciplinarnog istraživačkog projekta, autorice pokazuju da je u hrvatskoj politici prema OSI došlo do neujednačene transformacije na različitim razinama implementacije (sustav/organizacija/pojedinac). Tako je na razini sustava utvrđena prisutnost socijalnog modela s tendencijom daljnjeg razvoja okvira implementacije prema modelu ljudskih prava. Razinu međuorganizacijskih odnosa obilježava socijalni model, a na razini pojedinca tek se događa izlazak iz medicinskog modela.

Ključne riječi

modeli kreiranja politike prema OSI; okvir višerazinskog upravljanja; operativno upravljanje; upravljanje policy-procesom (razina sustava); upravljanje međuorganizacijskim odnosima (razina organizacije); upravljanje međuljudskim kontaktima (razina pojedinca)

Hrčak ID:

99826

URI

https://hrcak.srce.hr/99826

Datum izdavanja:

5.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.409 *