Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje ekstrakcije polifenola iz okare

Anshu Singh ; Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, Agricultural and Food Engineering Department, Indian Institute of Technology, 721302 Kharagpur, India
Arindam Kuila ; Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, Agricultural and Food Engineering Department, Indian Institute of Technology, 721302 Kharagpur, India
Geetanjali Yadav ; Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, Agricultural and Food Engineering Department, Indian Institute of Technology, 721302 Kharagpur, India
Rintu Banerjee ; Microbial Biotechnology and Downstream Processing Laboratory, Agricultural and Food Engineering Department, Indian Institute of Technology, 721302 Kharagpur, India


Puni tekst: engleski pdf 323 Kb

str. 322-328

preuzimanja: 3.012

citiraj


Sažetak

Svrha je rada bila ispitati svojstva okare, supstrata za dobivanje polifenola, te razviti održivi, ekološki postupak izdvajanja maksimalne količine polifenola. Da bi se ispitao utjecaj temperature, udjela otapala i vremena inkubacije na ekstrakciju polifenola, upotrijebljen je Box-Behnken dizajn metodologije odzivnih površina uz pomoć softvera MINITAB 15. Upotrijebljen je aceton kao otapalo za ekstrakciju fenolnih spojeva, te su ispitana svojstva polifenola, i to: sposobnost uklanjanja DPPH radikala, reducirajuća snaga i aktivnost keliranja metala. Pri optimalnim je uvjetima dobiveno 1,16 mg/mL ukupnih polifenola, s aktivnošću uklanjanja DPPH radikala od 61,07 %; keliranja metala od 61,20 % i dobrom reducirajućom snagom. Razvijen je učinkoviti model izdvajanja antioksidativnih spojeva iz okare u umjerenim uvjetima procesa, što je važno u proizvodnji sojinih proizvoda.

Ključne riječi

prirodni antioksidansi; polifenoli; soja; okara; metoda odzivnih površina

Hrčak ID:

71059

URI

https://hrcak.srce.hr/71059

Datum izdavanja:

10.8.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.994 *