Izvorni znanstveni članak
Kontrola kloramfenikola u uzorcima mesa, mesnih proizvoda i ribe
Nina Bilandžić
; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Ivana Varenina
; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Božica Solomun Kolanović
; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Sažetak
Sažetak
U svrhu kontrole ilegalne uprabe te kontrole ostataka kloramfenikola tijekom 2010. godine sakupljani su uzorci mišićnog tkiva peradi
(n=33), goveda (n=109) i svinja (n=46), mesnih proizvoda (n=21) i ribe (n=7), iz svih područja Republike Hrvatske. Koncentracije kloramfenikola određene su orijentacijskom ELISA metodom, te potvrdnom metodom tekućinske kromatografije-tandemske spektometrije masa (LC-MS/MS). Validacijom metoda dokazana je njihova sposobnost kvantifikacije ispod zadane vrijednosti najmanje zahtjevane učinkovitosti izvedbe metode od 0,3 μg/kg. Određivane koncentracije kloramfenikola u mesu goveda, svinja, peradi, mesnim
proizvodima te ribi kretale su se u rasponu od minimalne vrijednosti od 0,177 do najviše vrijednosti od 202,9 ng/kg. Najniža srednja
koncentracija od 3,54 ng/kg utvrđena je u mesnim proizvodima, a najviša 15,8 ng/kg u mesu goveda. Niti u jednom uzorku kontoliranog
mesa i ribe nisu utvrđene koncentracije iznad 300 ng/kg. S obzirom na utvrđene niske koncentracije kloramfenikola može se
zaključiti da je meso kontoliranih životinja prikladno za konzumaciju odnosno sukladno tome da se u Republici Hrvatskoj poštuje
zabrana uporabe tog antibiotika. Sukladno utvrđenim slučajevima povišenih koncentracija u mesu, ribi te škampima podrijetlom iz
Azije, potrebna je stalna kontrole uvoznih pošiljaka iz zemalja tog dijela svijeta.
Ključne riječi
kloramfenikol; meso; riba; ELISA; LC-MS/MS
Hrčak ID:
72579
URI
Datum izdavanja:
15.6.2011.
Posjeta: 4.217 *