Kratko priopćenje
Učinak različitih postupaka kuhanja na kvalitetu i integritet nuklearnih i mitohondrijskih sekvencija DNK iz govedine
Mauro Musto
orcid.org/0000-0002-7337-5204
; Metapontum Agrobios S.r.l., S.S. Jonica 106, Km 448.2, Metaponto (MT), IT-75010 Italy
Sažetak
Izdvajanje visokokvalitetne DNK iz prerađenoga mesa često je ključni korak u postupku utvrđivanja autentičnosti pomoću metoda zasnovanih na lančanoj reakciji polimeraze (PCR). U ovom je radu ispitan utjecaj pečenja, kuhanja i izlaganja mikrovalovima na DNK izoliranoj iz dva mišića goveda. Kvaliteta je izdvojene DNK ocijenjena amplifikacijom ciljanih sekvencija iz mitohondrijskih i nuklearnih gena, te praćenjem njezina prinosa, čistoće i degradacije. U svim su uzorcima iz oba gena uspješno amplificirani veliki fragmenti DNK (dužine veće od 900 bp) dobiveni lančanom reakcijom polimeraze. Različiti su postupci kuhanja mesa bitno utjecali na kvalitetu i količinu izdvojene DNK.
Ključne riječi
govedina; postupak kuhanja; DNK; identifikacija vrsta; PCR
Hrčak ID:
75193
URI
Datum izdavanja:
20.12.2011.
Posjeta: 3.554 *