Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Učinak različitih postupaka kuhanja na kvalitetu i integritet nuklearnih i mitohondrijskih sekvencija DNK iz govedine

Mauro Musto orcid id orcid.org/0000-0002-7337-5204 ; Metapontum Agrobios S.r.l., S.S. Jonica 106, Km 448.2, Metaponto (MT), IT-75010 Italy


Puni tekst: engleski pdf 654 Kb

str. 523-528

preuzimanja: 2.243

citiraj


Sažetak

Izdvajanje visokokvalitetne DNK iz prerađenoga mesa često je ključni korak u postupku utvrđivanja autentičnosti pomoću metoda zasnovanih na lančanoj reakciji polimeraze (PCR). U ovom je radu ispitan utjecaj pečenja, kuhanja i izlaganja mikrovalovima na DNK izoliranoj iz dva mišića goveda. Kvaliteta je izdvojene DNK ocijenjena amplifikacijom ciljanih sekvencija iz mitohondrijskih i nuklearnih gena, te praćenjem njezina prinosa, čistoće i degradacije. U svim su uzorcima iz oba gena uspješno amplificirani veliki fragmenti DNK (dužine veće od 900 bp) dobiveni lančanom reakcijom polimeraze. Različiti su postupci kuhanja mesa bitno utjecali na kvalitetu i količinu izdvojene DNK.

Ključne riječi

govedina; postupak kuhanja; DNK; identifikacija vrsta; PCR

Hrčak ID:

75193

URI

https://hrcak.srce.hr/75193

Datum izdavanja:

20.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.074 *