Izvorni znanstveni članak
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i teksturalna svojstva suspenzija škroba pšenice
Bože Vidić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Tomislava Vukušić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Ivana Ljubić Herceg
; Fresenius kabi d.o.o., Trg J. F. Kennedya 6b, Zagreb
Drago Šubarić
; Prehrambeno tehnološki fakultet, F. Kuhača 18, Osijek
Đurđica Ačkar
; Prehrambeno tehnološki fakultet, F. Kuhača 18, Osijek
Mladen Brnčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Suzana Rimac Brnčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Anet Režek Jambrak
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Sven Karlović
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Zoran Herceg
orcid.org/0000-0003-3967-6676
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet , Pierottijeva 6, Zagreb
Sažetak
Svrha ovog rada je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fi zikalna i teksturalna svojstava suspenzija škroba pšenice. Ispitivane suspenzije pripremljene su sa 10 % pšeničnog škroba te su neposredno nakon pripreme tretirane ultrazvukom. Sva ispitivanja provedena su prije i nakon ultrazvučne obrade u ultrazvučnoj kupelji frekvencije 22 kHz, nominalne snage 150 W te ultrazvučnom sondom frekvencije 24 kHz, nominalne snage 100, 300 i 400 W. Vrijeme ultrazvučne obrade svih uzoraka bilo je 15 i 30 minuta. Određena su teksturalna svojstava suspenzija pšeničnog škroba, kapacitet bubrenja (KB) i indeks topljivosti škrobova (IT). Tretman ultrazvukom uzrokovao je značajne promjene teksturalnih svojstava škrobnih gelova (elastičnosti, kohezivnosti, adhezivnosti i gumenosti), pri čemu je povećanje vremena ultrazvučne obrade
modelnih suspenzija pšeničnog škroba dovelo do povećanja čvrstoće nastalih gelova. Kapacitet bubrenja i indeks topljivosti nakon obrade
ultrazvukom visokog intenziteta povećavao se primjenom veće nominalne snage ultrazvuka i duljim vremenom obrade ultrazvukom. Najveći kapacitet bubrenja i indeks topljivosti pšeničnog škroba uočen je kod nominalne snage ultrazvuka od 300 W. Mikrografija modelnih suspenzija je pokazala narušavanje strukture i smanjenje veličine promatranih škrobnih granula primjenom ultrazvučne obrade.
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; pšenični škrob; fizikalna i teksturalna svojstva škroba
Hrčak ID:
76264
URI
Datum izdavanja:
31.12.2011.
Posjeta: 2.202 *