Stručni rad
EKOLOŠKO MASLINARSTVO: IZAZOV 21. STOLJEĆA
Sara Godena
orcid.org/0000-0003-1937-4611
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Poreč, Hrvatska
Sažetak
Hrvatska može biti ponosna na to što je jedna od najčistijih europskih zemalja, pa bi mogla, čak i djelomično trebala, ostalim zemljama pokušati nametnuti svoje ekološke standarde glede poljoprivredne proizvodnje. Tlo je najveće prirodno bogatstvo kojim čovjek raspolaže i upravo je zbog toga veoma važno voditi računa o njegovoj plodnosti a indirektno i o zdravlju nas samih. Konvencionalna poljoprivreda u Hrvatskoj je drugi najveći uzročnik zagađenja tla, vode i zraka iza prometa, a ako se tome doda činjenica da 90% hrane dobivamo iz tla i da je u zadnja nekoliko desetljeća sadržaj humusa smanjen i za preko 50%, stanje postaje uznemiravajuće. Ekološka poljoprivreda nudi jedno rješenje. Njenim se smjernicama minimizira upotreba agrokemikalija, smanjuje se ovisnost o gorivu, potiču se biološki procesi u prirodi te izgrađuje izuzetno važna plodnost tla. Budući da su prepreke razvoju hrvatske ekološke poljoprivrede nedostatak edukacije i promidžbe, te neznanje o štetnom utjecaju sintetičkih pesticida i herbicida na
ljudsko zdravlje, nameće se stoga nužnost detaljnijeg pregleda ekološke poljoprivrede općenito i statističkih podataka o ekološkom maslinarstvu u svijetu i Hrvatskoj.
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; ekološka ravnoteža; bioraznolikost; Hrvatska; maslina
Hrčak ID:
76755
URI
Datum izdavanja:
30.12.2011.
Posjeta: 4.354 *