Izlaganje sa skupa
Kontaminacija hrane i agroproizvoda u Republici Makedoniji
Vladimir Kendrovski
Elisaveta Stikova
Lence Kolevska
Sažetak
Republika Makedonija ima 662.000 ha kultiviranih poljoprivrednih površina s dobro organiziranom poljoprivrednom proizvodnjom. Pored brojnog deficitarnog industrijskog izvoza, Makedonija je dobro poznati proizvođač ponajprije poljoprivrednih proizvoda. Tijekom proteklog 10 godišnjeg razdoblja (1991-1999) prehrambeni su proizvodi uključeni u sistematsku kontrolu u autoriziranim laboratorijima te je tako od 6500 proizvoda 1991. godine do 36000 uzoraka analizirano na zdravstvenu ispravnost, mikrobiološke i kemijske parametre. Mikrobiološka kontaminacija hrane uzrokovala je nekoliko akcidenata a objavljeni broj žrtava kretao se od 1578 u 1995. god. do 126 osoba u 1995. god. Uočljiv je trend smanjenja uzoraka hrane koji nisu za ljudsku prehranu u svim vrstama hrane. Od kemijskih parametara jedino je za aditive uočen trend porasta broja uzoraka koji ne zadovoljavaju kriterije za ljudsku prehranu. Najveći broj uzoraka koji nisu bili prihvatljivi, u odnosu na sve analizirane uzorke, zabilježen je 1998. god. (6,9%) i 1999. god. (4,9%).
Ključne riječi
kemijski parametri; kontaminacija hrane; mikrobiološki parametri
Hrčak ID:
579
URI
Datum izdavanja:
27.4.2001.
Posjeta: 2.638 *