Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj hlađenja na senzorička svojstva kamenica (Ostrea edulis)

Hasija Hasanspahić ; Inspektorat za veterinarstvo, Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 716 Kb

str. 340-343

preuzimanja: 550

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.019 Kb

str. 368-372

preuzimanja: 551

citiraj


Sažetak

Sažetak U uzorcima kamenica (Ostrea edulis) ocijenjena su senzorička svojstva nakon pohrane na temperaturama od 4°C, 7°C i 15°C kroz različita vremenska razdoblja (jedan, tri, pet, sedam, devet i jedanaest dana). Pokazatelji kvalitete školjkaša (izgled ljušture, boja tekućeg sadržaja školjke, njezinog jestivog dijela, konzistencija i miris) bodovani su s 0-3 boda. Promjene senzoričkih svojstava na uzorcima kamenica skladištenih na temperaturama 4°C i 7°C su uslijedile sedmog, a na temperaturi od 15°C promjene su utvrđene petog dana.

Ključne riječi

kamenice; hlađenje; senzorička svojstva

Hrčak ID:

80792

URI

https://hrcak.srce.hr/80792

Datum izdavanja:

14.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.759 *