Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa

Maja Đokić ; Laboratorij za određivanje rezidua
Nina Bilandžić ; Laboratorij za određivanje rezidua
Andreja Humski ; Laboratorij za mikrobiologiju hrane, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.164 Kb

str. 344-350

preuzimanja: 1.991

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.243 Kb

str. 373-379

preuzimanja: 575

citiraj


Sažetak

Sažetak U ovom radu prikazana je važnost uspostave sustava temeljenog na načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Danas, u Republici Hrvatskoj Zakon o hrani (N.N. 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima. Putem sustava predstavljena je primjena preventivnih mjera koje će koncept analize rizika smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preventivne mjere, ako se učinkovito primjene na poznate kritične točke, smanjuju vjerojatnost pojave rizika na prihvatljivu razinu. HACCP sustav sastoji se od 7 načela a njegova implementacija provodi se u 12 koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.

Ključne riječi

kvaliteta; upravljanje kvalitetom; HACCP sustav

Hrčak ID:

80793

URI

https://hrcak.srce.hr/80793

Datum izdavanja:

14.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.663 *