Izvorni znanstveni članak
Određivanje ostataka sulfonamida u mesu, mesnim proizvodima, ribi i jajima
Nina Bilandžić
; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb;
Ivana Varenina
; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb;
Božica Solomun Kolanović
; Laboratorij za određivanje rezidua, Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb;
Branimir Šmić
; Laboratorij za toksikologiju, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sažetak
Sažetak U svrhu određivanja ostataka sulfonamida sakupljani su uzorci mesa (n=350), te mesnih proizvoda kobasica (n=59), paštete (n=13) i šunke (n=8), te ribe (n=46) i jaja (n=278) sa svih područja Republike Hrvatske. Koncentracije sulfonamida određene su validiranom imunoenzimskom metodom. Određena je granica određivanja sulfonamida u jajima od 1,7 μg/kg odnosno 2,1 μg/kg u mišićnom tkivu, a sposobnost dokazivanja metode (CCβ) za jaja iznosi 4,9 μg/kg, odnosno za mišić 59,9 μg/kg. Koncentracije sulfonamida u mesu i proizvodima, te ribi i jajima kretale su se u rasponu od minimalne vrijednosti od 0,001 do najviše od 84,9 μg/kg. Niti u jednom uzorku kontoliranih uzoraka nije utvrđena koncentracija iznad najviše dopuštene koncentracije od 100 μg/kg. Utvrđene niske koncentracije sulfonamida ukazuju da nije zabilježena zloupotreba korištenja sulfonamida, odnosno da se prilikom njihove primjene pri liječenju životinja pazi na propisanu karenciju lijeka te time nije upitna upotreba mesa i mesnih proizvoda u čovjekovoj prehrani.
Ključne riječi
sulfonamidi; meso; mesni proizvodi; riba; jaja; ELISA
Hrčak ID:
80800
URI
Datum izdavanja:
9.12.2011.
Posjeta: 2.426 *