Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Stanje i trendovi proizvodnje ovčjeg mesa u Europskoj uniji i Hrvatskoj

Andrijana Kegalj orcid id orcid.org/0000-0001-5173-4731 ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Marina Krvavica ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Krvavica Vrdoljak ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Iva Ljubičić ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;
Marijana Dragaš ; Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska;


Puni tekst: hrvatski pdf 848 Kb

str. 443-449

preuzimanja: 1.470

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 2.999 Kb

str. 463-470

preuzimanja: 849

citiraj


Sažetak

Sažetak Proizvodnja mesa kao grana ovčje proizvodnje intenzivnije se razvija početkom 19. stoljeća u zemljama zapadne Europe i na istoku SAD-a zbog porasta broja stanovništva i razvoja industrije. U ovčarstvu, više nego u drugim granama stočarstva, unutar Europske unije postoje znatne razlike u tehnologiji proizvodnje, što dovodi do lokalnih razlika u karakteristikama mesa. Sustav ovčarske proizvodnje se može podijeliti na ekstenzivni koji prevladava u zemljama Sredozemlja, u kojem se kolje sisajuća janjad male tjelesne težine i intenzivni u zemljama Sjeverne Europe u kojima je na cijeni janjad veće tjelesne težine. Posljednjih godina proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa je u padu, najvećim dijelom zbog pojave zarazne šepavosti ovaca, te zbog reforme ZPP-a (zajednička poljoprivredna politika) i velikog uvoza ovaca i ovčjeg mesa iz Novog Zelanda i Australije. Iz istih je razloga u padu proizvodnja i potrošnja ovčjeg mesa u Hrvatskoj, a dijelom i zbog Domovinskog rata u kojem je broj ovaca prepolovljen. Prema statističkim podacima iz 2009. godine još uvijek nije postignut broj ovaca iz 1991. godine. Kao i u ostalim sredozemnim zemljama, i u Hrvatskoj se kolje sisajuća janjad koja se konzumira u komadu ili rasječena u 2-4 komada. Dva najpoznatija tradicionalna suhomesnata proizvoda od ovčjeg mesa su kaštradina i stelja od kojih niti jedan nije zaštićen.

Ključne riječi

ovčje meso; proizvodnja; trendovi

Hrčak ID:

80803

URI

https://hrcak.srce.hr/80803

Datum izdavanja:

9.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.306 *