Pregledni rad
Mineralni sastav mlijeka i mliječnih proizvoda
Šimun Zamberlin
orcid.org/0000-0003-2707-4571
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac
Jasmina Havranek
orcid.org/0000-0002-2653-3505
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
Sažetak
Mineralni elementi se u mlijeku i mliječnim proizvodima nalaze u obliku anorganskih iona i soli, ili kao dio organskih molekula kao što su bjelančevine, masti, ugljikohidrati i nukleinske kiseline. Kemijska forma u kojoj su mineralni elementi prisutni je vrlo važna jer o njoj ovisi apsorpcija u želucu i time njihovo biološko iskorištenje. Mineralni sastav mlijeka nije konstantan i ovisi o stadiju laktacije, hranidbenom statusu životinje, okolišnim uvjetima i genetskim čimbenicima. Cilj ovog rada je prikazati dosadašnje rezultate istraživanja koncentracija, kemijske forme i prehrambene važnosti pojedinih mineralnih elemenata koji su prisutni u različitim vrstama mlijeka i mliječnih proizvoda.
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; mineralni elementi; prehrambena važnost
Hrčak ID:
83327
URI
Datum izdavanja:
19.6.2012.
Posjeta: 20.818 *