Izvorni znanstveni članak
Utjecaj defolijacije na koncentraciju fenolnih i organskih kiselina u moštu te vinu Malvazije istarske
Marijan Bubola
orcid.org/0000-0003-1034-2250
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Đordano Peršurić
; Institut za poljoprivredu i turizam, K. Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Hrvatska
Karin Kovačević Ganić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za prehrambenu tehnologiju, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan
; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Bernard Kozina
; Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Svetošimunska cesta 25, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Fenolne kiseline, tj. hidroksicimetne i hidroksibenzojeve kiseline te njihovi derivati, najzastupljenija su skupina fenolnih spojeva u moštu i vinu bijelih kultivara vinove loze. U ovom je radu istražen utjecaj defolijacije u zoni rasta grozda na koncentraciju hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih i organskih kiselina u moštu i vinu Malvazije istarske. Lišće je odstranjeno u tri različite fenofaze rasta i razvoja vinove loze: prije cvatnje, u fazi zametanja bobica i u fazi šare. Kontrolna obrada kada nije bila primijenjena defolijacija također je bila sastavni dio istraživanja. U fazi šare primijenjena su dva intenziteta defolijacije. Fenolne su kiseline identificirane i kvantificirane visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom. Uzorci mošta pri obradi defolijacijom prije cvatnje i u fazi zametanja bobica imali su najmanju koncentraciju vinske i najveću koncentraciju jabučne kiseline, dok su oba tretmana primijenjena u fazi šare imala najmanju koncentraciju jabučne i najveću koncentraciju vinske kiseline. Obradom prije cvatnje dobiveno je kudikamo manje hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina u moštu u usporedbi s ostalim postupcima što se međusobno nisu bitno razlikovali po koncentraciji ukupnih hidroksicimetnih kiselina. Koncentracija hidroksibenzojevih kiselina u moštu bila je manja u oba tretmana primijenjena u fazi šare u usporedbi s defolijacijom u fazi zametanja bobica i kontrolnom obradom. Koncentracije hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih i organskih kiselina u vinu bile su iste kao i one u moštu. Izborom fenofaze u kojoj se primjenjuje defolijacija može se utjecati na koncentraciju fenolnih i organskih kiselina u moštu i vinu bijelih kultivara vinove loze.
Ključne riječi
defolijacija; fenolne kiseline; organske kiseline; Malvazija istarska; mošt; vino
Hrčak ID:
83361
URI
Datum izdavanja:
18.6.2012.
Posjeta: 2.737 *