Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje kruto-tekuće ekstrakcije antioksidanasa iz lista crnog duda primjenom metode odzivne površine

Marija Radojković ; Tehnološki fakultet, Katedra za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Univerzitet u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Zoran Zeković ; Tehnološki fakultet, Katedra za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Univerzitet u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Stela Jokić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josip Jurja Strossmayera u Osijeku, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Hrvatska
Senka Vidović ; Tehnološki fakultet, Katedra za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Univerzitet u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Žika Lepojević ; Tehnološki fakultet, Katedra za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Univerzitet u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Svetlana Milošević ; Tehnološki fakultet, Katedra za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Univerzitet u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija


Puni tekst: engleski pdf 857 Kb

str. 167-176

preuzimanja: 4.021

citiraj


Sažetak

Ekstrakcija aktivnih sastojaka iz prirodnog materijala ovisi o različitim čimbenicima. Poznavanje utjecaja različitih parametara važno je za optimiranje procesa, a i za mogućnost predviđanja prinosa ekstrakcije. Svrha je rada bila ispitati utjecaj otapala (40–80 %-tna vodena otopina etanola), temperature (40–80 °C) i omjera tekuće-kruto (10-30 mL/g) na prinos ekstrakcije ukupnih fenola i flavonoida te antioksidacijsku aktivnost lista crnog duda (Morus nigra L.). Dobivene eksperimentalne vrijednosti ukupnih fenola, izražene u ekvivalentima klorogene kiseline, bile su u rasponu od 18,6 do 48,7 mg CAE po g suhog materijala, dok su ukupni flavonoidi, izraženi u ekvivalentima rutina, bili od 6,0 do 21,4 mg RE po g suhe tvari. Antioksidacijska aktivnost, izražena kao koncentracija inhibicije 50 % (IC50 vrijednost), bila je u rasponu od 0,019 to 0,078 mg po mL ekstrakta. Metoda odzivnih površina upotrijebljena je za određivanje optimalnih uvjeta ekstrakcije i za utvrđivanje utjecaja različitih procesnih uvjeta na svojstva ekstrakta. Rezultati potvrđuju da je kvadratni polinom pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima (R˄2>0.90), što upućuje na činjenicu da je odabrana metoda odzivnih površina uspješno primijenjena za ispitane uvjete ekstrakcije.

Ključne riječi

list crnog duda; metoda odzivne površine; fenoli; flavonoidi; DPPH

Hrčak ID:

83362

URI

https://hrcak.srce.hr/83362

Datum izdavanja:

18.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.628 *