Izvorni znanstveni članak
Određivanje antioksidativne aktivnosti i toksičnosti ekstrakata iz ploda bazge (Sambucus nigra) alternativnim metodama
Mihaela Mirela Bratu
; Ovidius University Constanta, Faculty of Pharmacy, Mamaia Av. 124, RO-900527 Constanta, Romania
Elena Doroftei
; Ovidius University Constanta, Faculty of Biology, Mamaia Av. 124, RO-900527 Constanta, Romania
Ticuta Negreanu-Pirjol
; Ovidius University Constanta, Faculty of Pharmacy, Mamaia Av. 124, RO-900527 Constanta, Romania
Corina Hostina
; Ovidius University Constanta, Faculty of Pharmacy, Mamaia Av. 124, RO-900527 Constanta, Romania
Sepp Porta
; Institute of Pathophysiology and Immunology, Medical University Graz, Auenbruggerplatz 2, AT-8036 Graz, Austria
Sažetak
Svrha je ovoga rada bila odrediti in vitro antioksidativnu aktivnost ekstrakta plodova bazge (Sambucus nigra) i njegovu toksičnost za biljke, radi moguće primjene u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Antioksidativna svojstva voćnog praha određena su metodom fotokemiluminiscencije. Ispitana je fitotoksičnost vodene otopine praha ekstrakta bazge na luku (Allium cepa) kao testnom organizmu. Utvrđena je jaka antioksidativna sposobnost proizvoda, ali i njegova citotoksičnost te mitodepresivni učinak. Osim toga, veća koncentracija ekstrakta uzrokovala je inhibiciju mitoze u ranoj profazi. Vodene su otopine voćnog praha imale izrazito mutageni učinak in vivo na korijen luka, osobito duže vrijeme (48 h) pri koncentraciji od 1 g/dL. Pri manjim koncentracijama (0,1 g/dL) nije primijećeno mutageno djelovanje. Može se zaključiti da ekstrakt ploda bazge u prahu ima veliku antioksidativnu aktivnost in vitro, a pri manjim koncentracijama nema mutageni učinak, pa se može primijeniti u prehrambenoj industriji.
Ključne riječi
Sambucus nigra; fotokemiluminiscencija; antioksidativno svojstvo; mitotički indeks; fitotoksičnost
Hrčak ID:
83859
URI
Datum izdavanja:
18.6.2012.
Posjeta: 4.645 *