Izvorni znanstveni članak
Optimiranje procesa ekstrakcije ulja uljane repice superkritičnim CO2 pomoću metode odzivnih površina
Marina Cvjetko
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Stela Jokić
orcid.org/0000-0003-0678-7660
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Hrvatska
Žika Lepojević
; Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Bulevar Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Senka Vidović
; Faculty of Technology, Novi Sad, Bulevar Cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Branimir Marić
; SGS Beograd d.o.o., SGS Srbija Multilab Novi Sad, Danila Kiša 20, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Ivana Radojčić Redovniković
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj tlaka, temperature i vremena na ekstrakciju ulja iz sjemena uljane repice pomoću superkritičnog CO2 pa su određeni optimalni uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina. Rezultati su pokazali da je kvadratni polinom pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Analizom varijance utvrđeno je da linearne i kvadratne vrijednosti triju ispitivanih varijabli u polinomnom modelu imaju značajan utjecaj na prinos ulja. Optimalni su uvjeti za ispitivano eksperimentalno područje bili 29,7 MPa, 52,14 °C i 3,36 h, pri kojima je matematičkim modelom predviđen prinos ulja od 28,27 %. Kinetika ekstrakcije ulja iz sjemena uljane repice uspješno je prikazana modelom prijenosa tvari koji se dobro slagao s eksperimentalnim podacima. Plinskom kromatografijom određen je sastav masnih kiselina u ulju ekstrahiranom superkritičnim CO2 pri optimalnim parametrima ekstrakcije i u ulju ekstrahiranom n-heksanom. Dobivena ulja imala su sličan sastav masnih kiselina s udjelom nezasićenih masnih kiselina do 92,9 %.
Ključne riječi
masne kiseline; kinetika; ulje uljane repice; metoda odzivnih površina; ekstrakcija superkritičnim CO2
Hrčak ID:
83934
URI
Datum izdavanja:
18.6.2012.
Posjeta: 5.208 *