Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Ovisnost količine lignana, dobivene in vitro fermentacijom, o udjelu neškrobnih polisaharida u žitaricama

Elena Bartkiene ; Department of Food Safety and Animal Hygiene, Veterinary Academy, Lithuanian University of Health Sciences, Tilzes g. 18, LT-47181 Kaunas, Lithuania
Grazina Juodeikiene ; Department of Food Technology, Kaunas University of Technology, Radvilenu pl. 19, LT-50245 Kaunas, Lithuania
Loreta Basinskiene ; Department of Food Technology, Kaunas University of Technology, Radvilenu pl. 19, LT-50245 Kaunas, Lithuania


Puni tekst: engleski pdf 133 Kb

str. 237-245

preuzimanja: 684

citiraj


Sažetak

U posljednje se vrijeme sve više pozornosti posvećuje istraživanju lignana, tj. prehrambenih biljnih vlakana bogatih fitoestrogenima, koja sprečavaju razvoj različitih bolesti uzrokovanih hormonskim poremećajem. U radu su istraženi fitoestrogeni iz prehrambenih biljnih vlakana te njihovi derivati. Svrha je rada bila utvrditi ovisnost količine enterolignana, nastalih iz njihovih prekurzora pod utjecajem crijevne mikroflore, i to enterolaktona i enterodiola, o udjelu neškrobnih polisaharida u različitim žitaricama (pšenica, raž, ječam i zob). Pritom je provedena in vitro fermentacija žitarica, a nastali enterolaktoni i enterodioli kvantitativno su određeni pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) s kulometrijskim detektorom. Količina se lignana u raznim proizvodima od žitarica razlikovala od 78,3 do 321,9 nmol/g, i to od 8,7 do 149,3 nmol/g enterodiola i od 64,4 do 278,3 nmol/g enterolignana. Utvrđeno je da je količina lignana u mekinjama dvaput veća od one u integralnom brašnu. Ustanovljena je neposredna ovisnost udjela neškrobnih polisaharida o količini enterolignana i enterolaktona, zatim udjela pentoza o količini enterolignana i enterolaktona, udjela arabinoze ili ksiloze o količini enterolaktona, te udjela galaktoze o količini enterodiola. Dobiveni rezultati pokazuju da količina lignana u proizvodima od žitarica ovisi o udjelu pentoza i njihovoj konverziji u enterolignane.

Ključne riječi

enterolignani; enterolakton; enterodiol; neškrobni polisaharidi; in vitro fermentacija; žitarice

Hrčak ID:

83938

URI

https://hrcak.srce.hr/83938

Datum izdavanja:

18.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.373 *