Kratko priopćenje
Ekstrakcija prirodnog žutog bojila iz plodova opuncije
José A. Fernández-López
orcid.org/0000-0001-9005-7542
; Department of Chemical and Environmental Engineering, Technical University of Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII 52, E-30203 Cartagena, Murcia, Spain
Pedro J. Giménez
; Department of Chemical and Environmental Engineering, Technical University of Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII 52, E-30203 Cartagena, Murcia, Spain
José M. Angosto
; Department of Chemical and Environmental Engineering, Technical University of Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII 52, E-30203 Cartagena, Murcia, Spain
Juan I. Moreno
; Department of Chemical and Environmental Engineering, Technical University of Cartagena (UPCT), Paseo Alfonso XIII 52, E-30203 Cartagena, Murcia, Spain
Sažetak
U središtu je istraživanja bio razvoj proizvodne sheme, tj. postupak ekstrakcije prirodnog, žutog, vodotopljivog prehrambenog bojila iz plodova opuncije. Bojilo je ekstrahirano etanolom, vodom te smjesom etanola i vode u omjeru 60:40 iz samljevenih (homogeniziranih) jestivih žutih plodova opuncije, uzgojenih u španjolskoj pokrajini Murcia. Ispitan je kemijski sastav dobivenog ekstrakta, a pojedini su pigmenti određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC), ultraljubičastom/vidljivom (UV/VIS) spektrofotometrijom i ionizacijom elektroraspršivanjem. Sekvencijska ekstrakcija obuhvaćala je ove postupke: homogenizaciju, miješanje, centrifugiranje, filtraciju i ugušćivanje. Najveći je udjel betaksantina u kg svježe pulpe (0,68 mmol indikaksantina) dobiven ekstrakcijom pomoću alkohola i vode koja je smanjila udjel nepoželjnih sastojaka u pigmentu (sluzi i pektina). Koncentrirani je ekstrakt dobiven u rotirajućem isparivaču pri 35 °C i 6 kPa, pri čemu je koncentracija betaksantina (izražena kao indikaksantin) bila 0,27 g/L, a CIELAB vrijednosti bile su: L*=92,7, a=-0,8 i b*=68,5. HPLC analizom pojedinog pigmenta pomoću fotodiode i masenog detektora utvrđeno je da u ekstraktu prevladava betaksantin kao derivat prolina (indikaksantin), dok su ostali betalaini bili manjih koncentracija. Ispitana je stabilnost pigmenta pri 4 i 25 °C. Kinetička je analiza pokazala da se degradacija betaksantina može opisati reakcijom pseudoprvog reda.
Ključne riječi
Opuntia sp.; betalaini; betaksantini; indikaksantini; prirodno prehrambeno bojilo
Hrčak ID:
83939
URI
Datum izdavanja:
18.6.2012.
Posjeta: 2.938 *