Stručni rad
MESNO KOŠTANO BRAŠNO U HRANI ZA ŽIVOTINJE – PROŠLOST ILI BUDUĆNOST?
Manuela Zadravec
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Mario Mitak
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Mesno koštano brašno dobiveno od životinjskih nusproizvoda podrijetlom od kopnenih sisavaca, peradi ili riba zbog svog dobrog aminokiselinskog sastava često se koristilo kao dodatak krmnim smjesama. Pojavom goveđe spongiformne encefalopatije i njenim dokazanim širenjem putem hrane koja sadrži životinjske bjelančevine, uporaba mesnog koštanog brašna za hranidbu životinja je najprije ograničena 1994. godine, a zatim i sasvim zabranjena 2001. godine. Statistički podaci pokazuju da je totalnom zabranom uporabe mesnog koštanog brašna u ishrani životinja pojavnost goveđe spongiformne encefalopatije značajno pala. Međutim postavljaju se pitanja: da li mesno koštano brašno treba zanemariti kao kvalitetnu sirovinu ako se njime izbjegava hranjenje istovrsnih životinja i da li uvođenjem mesnog koštanog brašna riskiramo pojavu novih oblika transmisivne spongiformne encefalopatije?
Ključne riječi
mesno koštano brašno; goveđa spongiformna encefalopatija; rizik od transmisivne spongiformne encefalopatije
Hrčak ID:
84343
URI
Datum izdavanja:
29.6.2012.
Posjeta: 3.681 *