Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

REALNI DEVIZNI TEČAJ I INTERNO PRILAGOĐAVANJE (PRIMJER BOSNE I HERCEGOVINE)

Željko Marić ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostar


Puni tekst: hrvatski doc 392 Kb

str. 13-26

preuzimanja: 4.721

citiraj


Sažetak

Zbog ograničenosti domaćeg tržišta, dugoročni razvoj malog otvorenog gospodarstva (npr. Bosne i Hercegovine) se treba temeljiti na izvozno orijentiranoj privredi. U ostvarenju tog cilja politika realnog deviznog tečaja ima vrlo važnu ulogu. Liberalizacija vanjske trgovine, odnosno otvorenost gospodarstva ne mora pozitivno djelovati na razvoj domaćeg nedovoljno konkurentnog gospodarstva ako se ostvaruju visoki deficiti u trgovini robama i uslugama, koji negativno utječu na veličinu GDP-a, inflaciju i nezaposlenost. Svi faktori koji utječu na promjene u veličini potražnje domaćih i inozemnih dobara direktno utječu na veličinu neto izvoza, a onda i na sve druge makroekonomske veličine.
Općenito, najvažniji faktori koji utječu na potražnju dobara jesu njihova cijena i cijene njihovih supstituta. Analogno tome, ključni ekonomski indikator u odluci ekonomskih subjekata u zemlji i inozemstvu što će trošiti, domaća ili inozemna dobra, jest relativna cijena tih dobara, tj. realni devizni tečaj.
Predmet ovog rada jeste analiza utjecaja politike deviznog tečaja na promjenu strukture bosanskohercegovačkog gospodarstva od uvozno ovisne u izvozno orijentiranu privredu.

Ključne riječi

devizni paritet; realni devizni tečaj; interno prilagođavanje; inozemna zaduženost; Bosna i Hercegovina

Hrčak ID:

86066

URI

https://hrcak.srce.hr/86066

Datum izdavanja:

10.9.2012.

Posjeta: 5.669 *