Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

POLOŽAJ TURIZMA U GLOBALNIM I EUROPSKIM INTEGRACIJSKIM PROCESIMA

Niko Koncul


Puni tekst: hrvatski pdf 211 Kb

str. 206-213

preuzimanja: 7.627

citiraj


Sažetak

Turizam se danas u svijetu odlikuje novim organizacijskim i spregovnim mehanizmima. Ti mehanizmi u okružju globalnih - svjetskih i regionalnih - europskih tijekova, predmet su ovoga rada. Riječ je o nadasve dinamičnim procesima koji su neizostavni izazov turizmu 21. stoljeća, i to ne samo kao sastavnica svjetskoga gospodarstva nego i kao presudni čimbenik njegova razvoja. Pritom, pogledi na globalizaciju se razlikuju, počevši od onih koji ju je prihvaćaju, kao snažni organizacijski i upravljački aparat, nazivajući ga “globalnom biblijom”, pa do drugih koji upozoravaju na nužne njezine posljedice, kompleksnu društvenu bezličnost ili koncept nepouzdanosti.
Prema najnovijim istraživanjima proces se globalizacije ustrojava na načelu "organizacije gospodarstva", utvrđujući prednosti i pogodnosti pojedine zemlje u odnosu na drugu zemlju i slično. Ipak, postupno, ali i neizostavno mijenjaju se pogledi na globalizaciju i ona sve više postaje imperativom današnjice. U prostornom pogledu, globalizacija potiče i teritorijalizaciju i, jednako tako, deteritorijalizaciju turizma u mnogim regijama svijeta.
Takvi složeni procesi uključuju više međunarodnih tijela koja neposredno i posredno usmjeravaju turizam. U procesu europske integracije formirana su tako brojna tijela što usmjeravaju razvitak turizma na svim prostornim i organizacijskim razinama.

Ključne riječi

globalizacija; europska integracija; atraktivnost; teritorijalizacija i deteritorijalizacija

Hrčak ID:

8440

URI

https://hrcak.srce.hr/8440

Datum izdavanja:

29.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.374 *