Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ULOGA LJUDSKIH RESURSA U SUVREMENOM POSLOVANJU

Sanja Džubur


Puni tekst: hrvatski pdf 262 Kb

str. 44-49

preuzimanja: 11.344

citiraj


Sažetak

U radu se govori o važnosti ljudi, njihovim sposobnostima, znanjima i vještinama za uspješno poslovanje u svjetlu novih organizacijskih i tehnoloških koncepata. Govori se o sustavu “organizacije koja uči” kao novom obrascu ponašanja koji predstavlja veliku univerzalnu promjenu u tradicionalnoj kulturi menadžmenta.
Općenito govoreći, bavljenje ljudskim resursima posljednjih deset godina je znatno evoluiralo. Na početku prošlog stoljeća prevladavala je važnost tehnologije i apsolutne nezainteresiranosti za ljudske potrebe i specifičnosti. Danas je nedvojbeno da se proizvodnost, globalizacija, konkurentnost i promjene ne mogu realizirati bez preciznog, sveobuhvatnog poznavanja ljudskih resursa. Čovjek više nije marginalni organizacijski resurs već značajno izvorište nove vrijednosti.
Promjene postaju bitan čimbenik o kojem ovisi poslovna strategija, uspjeh na tržištu i dugoročni razvoj. Tvrtke koje će ostvariti vrhunske performance u svojim proizvodima i uslugama su one koje su otkrile kako otvoriti put idejama i sposobnostima ljudi na svim organizacijskim razinama.

Ključne riječi

promjene, reinženjering, ljudski resursi, organizacija koja uči

Hrčak ID:

8601

URI

https://hrcak.srce.hr/8601

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 14.417 *