Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DJELOVANJE SUHIH LISTOVA ROSMARINUS OFFICINALIS I SALVIA OFFICINALIS NA IN VITRO PROBAVLJIVOST SUHE TVARI SLAME JEČMA

Fowad Akraim orcid id orcid.org/0000-0002-7293-2419 ; Faculty of Agriculture, Omar Al-Mukhtar University, Libya


Puni tekst: engleski pdf 74 Kb

str. 215-219

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno radi procjene djelovanja dodatka suhih listova biljaka Rusmarinus officinalis ili Salvia officinalis na in vitro probavljivost suhe tvari slame ječma. Uzorci slame ječma (0,5 g kontrola) ili (0,4 g slame ječma + 0,1 g suhih listova R. officinalis ili S. officinalis) inkubirani su s tekućinom iz buraga ovce 12 i 24 sata. Probavljivost suhe tvari slame ječma bila je 21,7% nakon 12 sati i 43,62% nakon 24 sata inkubacije bez dodataka. Dodatak aromatičnih biljaka nije djelovao na probavljivost suhe tvari slame ječma nakon 12 sati inkubacije (p>0,05). Probavljivost suhe tvari slame ječma smanjena je dodatkom aromatičnog bilja nakon 24 sata inkubacije; smanjenje je bilo značajno s R.officinalis (0,005). Dodatak suhih listova R.officinalis ili S.officinalis koči in vitro probavljivost suhe tvari slame ječma.

Ključne riječi

slama; R. officinalis; S. officinalis; in vitro probavljivost suhe tvari

Hrčak ID:

92960

URI

https://hrcak.srce.hr/92960

Datum izdavanja:

20.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.139 *