Pregledni rad
Nepodnošljivost (intolerancija) laktoze i potrošnja mlijeka
Robert Sieber
; Federal Dairy Research Station, Liebefeld, CH-3003 Berne, Switzerland
Sažetak
Disaharid laktoza predstavlja jedan od glavnih sastojaka mlijeka. Tijekom probave hidrolizira se djelovanjem enzima ß-galaktozidaze, u glukozu i galaktozu. Aktivnost laktaze smanjuje se kod većine rasa (s izuzetkom Kavkaske rase) i to nakon perioda dojenja. Unošenjem veće količine laktoze u organizam javljaju se različiti simptomi poput naduvenosti, vjetrova, boli u trbuhu, diareje i dr. Ova pojava naziva se intolerancija (nepodnošljivost) laktoze ili neprobavljivost laktoze, koja se može pojaviti čak i kod dijela Kavkaske rase. U povijesti se ova pojava koristila da bi se ljudi odbili od konzumiranja mlijeka. Međutim modema znanost je dokazala da ljudi koji ne podnose laktozu mogu konzumirati jednu do dvije šalice mlijeka dnevno bez značajnijih poteškoća. Ova grupa ljudi također može konzumirati sir koji sadržava malu količinu laktoze ili sir u kojem nema laktoze. Istraživanja tijekom 15 godina su pokazala da takova grupa ljudi vrlo dobro podnosi jogurt, što objašnjava prisutnošću živih bakterija mliječne kiseline i laktaze u fermentiranim mliječnim proizvodima.
Ključne riječi
nepodnošljivost laktoze; osjetljivost na laktozu; mlijeko; jogurt; sir
Hrčak ID:
93271
URI
Datum izdavanja:
4.5.2000.
Posjeta: 3.026 *