Skip to the main content

Review article

Nepodnošljivost (intolerancija) laktoze i potrošnja mlijeka

Robert Sieber ; Federal Dairy Research Station, Liebefeld, CH-3003 Berne, Switzerland


Full text: english pdf 1.841 Kb

page 151-164

downloads: 1.279

cite


Abstract

Disaharid laktoza predstavlja jedan od glavnih sastojaka mlijeka. Tijekom probave hidrolizira se djelovanjem enzima ß-galaktozidaze, u glukozu i galaktozu. Aktivnost laktaze smanjuje se kod većine rasa (s izuzetkom Kavkaske rase) i to nakon perioda dojenja. Unošenjem veće količine laktoze u organizam javljaju se različiti simptomi poput naduvenosti, vjetrova, boli u trbuhu, diareje i dr. Ova pojava naziva se intolerancija (nepodnošljivost) laktoze ili neprobavljivost laktoze, koja se može pojaviti čak i kod dijela Kavkaske rase. U povijesti se ova pojava koristila da bi se ljudi odbili od konzumiranja mlijeka. Međutim modema znanost je dokazala da ljudi koji ne podnose laktozu mogu konzumirati jednu do dvije šalice mlijeka dnevno bez značajnijih poteškoća. Ova grupa ljudi također može konzumirati sir koji sadržava malu količinu laktoze ili sir u kojem nema laktoze. Istraživanja tijekom 15 godina su pokazala da takova grupa ljudi vrlo dobro podnosi jogurt, što objašnjava prisutnošću živih bakterija mliječne kiseline i laktaze u fermentiranim mliječnim proizvodima.

Keywords

nepodnošljivost laktoze; osjetljivost na laktozu; mlijeko; jogurt; sir

Hrčak ID:

93271

URI

https://hrcak.srce.hr/93271

Publication date:

4.5.2000.

Article data in other languages: english

Visits: 3.056 *