Izvorni znanstveni članak
Identifikacija bakterija mliječne i propionske kiseline pomoću FTIR spektroskopije i umjetnih neuronskih mreža
Bartłomiej Dziuba
; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Faculty of Food Science, Department of Industrial and Food Microbiology, Plac Cieszyński 1, PL-10-957 Olsztyn, Poland
Beata Nalepa
; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Faculty of Food Science, Department of Industrial and Food Microbiology, Plac Cieszyński 1, PL-10-957 Olsztyn, Poland
Sažetak
U ovom su radu identificirani rodovi bakterija mliječne i propionske kiseline pomoću umjetnih neuronskih mreža i FTIR spektroskopije. Analizirani su sojevi bakterija Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Streptococcus i Propionibacterium, odabrani jer se zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi često primjenjuju u prehrambenoj industriji. Točnost identifikacije bakterija ocijenjena je u dva stupnja. U prvom su umjetne neuronske mreže ispitane pomoću spektara 66 referentnih bakterijskih sojeva. U drugom su stupnju procijenjena 286 spektra bakterija, izoliranih iz prehrambenih proizvoda i pohranjenih u kolekciji našeg laboratorija, te je provedena njihova identifikacija pomoću PCR metode specifične za pojedini rod bakterija. Na osnovi FTIR spektara i njihovog bliskog područja razvijene su umjetne neuronske mreže. Najbolji su rezultati dobiveni primjenom probabilističke neuronske mreže kreirane pomoću W5W4W3 raspona spektra. Takva je mreža precizno identificirala rodove 95 % ispitanih bakterija mliječne i propionske kiseline.
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; bakterije propionske kiseline; FTIR spektroskopija; umjetne neuronske mreže
Hrčak ID:
94485
URI
Datum izdavanja:
27.12.2012.
Posjeta: 3.106 *