Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Kemijski sastav sojeva plijesni Monascus ruber

Ahamed M. Moharram ; Botany Department, Faculty of Science, Assiut University, P.O. Box 71516, Assiut, Egypt
Eman Mostafa M. ; Botany Department, Faculty of Science, Assiut University, P.O. Box 71516, Assiut, Egypt
Mady A. Ismail ; Botany Department, Faculty of Science, Assiut University, P.O. Box 71516, Assiut, Egypt


Puni tekst: engleski pdf 124 Kb

str. 490-499

preuzimanja: 1.558

citiraj


Sažetak

Svrha je rada bila proučiti kemijski sastav sojeva plijesni Monascus ruber pomoću plinske kromatografije i masene spektrometrije. Ispitan je i intenzitet crvenog pigmenta te sekundarni produkti metabolizma dvaju sojeva plijesni M. ruber (AUMC 4066 i AUMC 5705) uzgojenih na deset različitih podloga. Produkti metabolizma mogu se razvrstati u 4 skupine: spojevi koji snižavaju razinu kolesterola, antikancerogeni spojevi, prehrambene boje i esencijalne masne kiseline neophodne za ljudsko zdravlje. Plinskom je kromatografijom i masenom spektrometrijom pronađeno 88 produkata metabolizma, a među njima maslačna kiselina i njezini derivati (25), ostale masne kiseline i njihovi derivati (19), piran i njegovi derivati (22), te ostali metaboliti (22). Od ukupnog broja produkata, njih 33 je specifično za soj AUMC 4066, a 34 za soj AUMC 5705, dok su oba soja proizvela 22 produkta na različitim podlogama. Proizvodnja je produkata ovisila o upotrijebljenoj podlozi. Velik je broj metabolita pronađen u ekstraktima crvenog pigmenta iz oba soja uzgojena na podlogama od slada. Pronađena su 42 aromatska spoja, i to 4 alkohola, 27 estera, 3 laktona, 1 fenol, 1 terpenoid, 3 tiola i 1 merkapto spoj. Tankoslojnom i plinskom kromatografijom te masenom spektrometrijom nije pronađen mikotoksin citrinin ni u jednoj podlozi na kojoj su rasla ova dva soja plijesni M. ruber.

Ključne riječi

Monascus ruber; plinska kromatografija i masena spektrometrija; prehrambene boje; spojevi koji snižavaju razinu kolesterola; esencijalne masne kiseline i njihovi esteri; aromatski spojevi

Hrčak ID:

94519

URI

https://hrcak.srce.hr/94519

Datum izdavanja:

27.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.355 *