Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Istine i zablude o mlijeku i mliječnim proizvodima u prehrani

Irena Rogelj orcid id orcid.org/0000-0002-2056-4888 ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 1.986 Kb

str. 153-164

preuzimanja: 3.737

citiraj


Sažetak

Mlijeko i mliječni proizvodi - hrana za koju smo sigurni daje dobro poznajemo. Ali, je li to istina? Ovo je često pitanje potrošača, ali i prehrambenih stručnjaka. Zašto? Sve je više stručnjaka i "stručnjaka " koji pišu o korisnom i štetnom djelovanju mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani. Njihova suprotna stajališta posljedica su jednostranog promatranja vrlo složenog područja - prehrane. Svaki stručnjak proučava mlijeko samo sa svog stajališta i zbog toga daje ograničene zaključke. Na primjer - proučavanje djelovanja jednog nutrijenta u mliječnoj hrani, kao što je mast na nivo lipida u krvi, važno je za upoznavanje mehanizma učinka i odgovora, ali ima malu praktičnu vrijednost. Uhrani kompleksne interakcije između nutrijenata mogu promijeniti utjecaj pojedinog nutrienta na nivo lipida u krvi. Upravo s tog stajališta promatrana je u ovomu radu uloga mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani.

Ključne riječi

mlijeko; prehrana; istine i zablude

Hrčak ID:

94837

URI

https://hrcak.srce.hr/94837

Datum izdavanja:

7.8.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.928 *