Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nalaz štetnih tvari u mliječnim proizvodima

Mirza Hadžiosmanović ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 960 Kb

str. 177-182

preuzimanja: 617

citiraj


Sažetak

U pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica danas se u svijetu poglavito govori o razini njihova zagađenja odnosno nalazu štetnih tvari koje mogu ugroziti čovječje zdravlje. Uporaba veterinarskih lijekova u terapijske svrhe i njihov dodatak stočnoj hrani te uporaba kemijskih sredstava u zaštiti bilja najznačajniji su putovi kemijskog zagađenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Razina spomenutih zagađenja ovisi o mogućnostima uporabe tih sredstava u poljoprivrednoj, stočarskoj i veterinarskoj praksi. Zdravstvena ispravnost mliječnih proizvoda ovisi i o nazočnosti patogenih mikroorganizama, a i o suvremenim spoznajama o nutricionističkoj vrijednosti pojedinih sastojaka.

Ključne riječi

zdravstvena ispravnost; mliječni proizvodi; štetne tvari

Hrčak ID:

94913

URI

https://hrcak.srce.hr/94913

Datum izdavanja:

4.9.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.440 *