Pregledni rad
Biosinteza i sekrecija mliječnih proteina
Zdravko Barać
; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Sažetak
O biosintezi i sekreciji proteina mlijeka, iako je u stvaranju mlijeka najvažniji proces, objavljeno je relativno malo radova. Najveći dio mliječnih proteina; frakcije kazeina, a-laktoalbumin, ß-laktoglobulin, prema podacima iz literature sintetizira se u sekretornim stanicama mliječne žlijezde. Manji dio proteina, serumalbumin, imunoglobulini, itd..., prenosi se iz krvi u laktacijski sekret, a u mlijeku normalnog sastava zastupljeni su u vrlo malim količina ma. Biosinteza proteina u sekretornim stanicama mliječne žlijezde odvija se pod genetskom kontrolom u hrapavom endoplazmatskom retikulumu (rough endoplasmatic reticulum, RER). Na svom sekretornom putu iz RER, kroz Golgijev aparat i sekretorne mjehuriće, sintetizirani proteini izloženi su posttranslokacijskim promjenama, a neposredno prije izlučivanja u lumen mliječne žlijezde konačnog su sastava.
Ključne riječi
mlijeko; protein; biosinteza; sekrecija
Hrčak ID:
95478
URI
Datum izdavanja:
9.9.1992.
Posjeta: 2.507 *