Izvorni znanstveni članak
Tehnologija proizvodnje kajmaka i problemi standardizacije kvalitete
Zora Mijačević
; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Ljiljana Babić
Sažetak
Kajmak je proizvod od mlijeka prijatnog kiselkastog ukusa sa visokim procentom masti i značajnim procentom bjelančevina. Danas se kajmak proizvodi u nekontroliranim uvjetima pa je njegova kvaliteta često neujednačena. Za kvalitetu kajmaka značajni su postotak suhe tvari i masti, koje su se u istraživanih 208 uzoraka kajmaka kretali od 60,75± 4,36% za suhu tvar i 84,48 ± 5,64% za mast u suhoj tvari sa koeficijentom varijacije 7. Suha tvar bez masti kretala se u velikom rasponu sa koeficijentom varijacije od 52, što ukazuje na neujednačenost proizvodnje. U daljnjem radu neophodno je utvrditi kako poleđine faze proizvodnje kajmaka utječu na njegov sastav.
Ključne riječi
kajmak; tehnologija proizvodnje; standardizacija kvalitete
Hrčak ID:
96596
URI
Datum izdavanja:
1.2.1990.
Posjeta: 1.722 *