Stručni rad
Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade
Romana Horvat Marković, univ.mag.med.vet.
; Danica, Mesna industrija d.o.o.
dr.sc Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Željko Mihaljević
; Hrvatski veterinarski institut Zagreb
Franjo Marković
; Belupo d.d.
Sažetak
Sažetak
Istraživana je učestalost onečišćenja goveđih i svinjskih trupova (n=200) enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u
velikoj klaonici u Republici Hrvatskoj. Salmonella vrste nisu utvrđene u brisovima s trupova goveda i svinja, dok je 4% trupova go-
veda i svinja bilo onečišćeno bakterijom E. coli. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je učinkovitost postupaka u dokazivanju
onečišćenja vrlo dobra i pruža visoku zaštitu potrošača. Jednako tako dokazana je visoka učinkovitost propisanog mikrobiološkog
monitoringa u rutinskom higijenskom programu u klaonici.
Ključne riječi
enterobakterije; klaonica; trupovi goveda; trupovi svinja; HACCP; onečišćenje
Hrčak ID:
96700
URI
Datum izdavanja:
15.9.2012.
Posjeta: 2.299 *