Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Učestalost onečišćenja svinjskih i goveđih polovica enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u postupku klaoničke obrade

Romana Horvat Marković, univ.mag.med.vet. ; Danica, Mesna industrija d.o.o.
dr.sc Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Željko Mihaljević ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb
Franjo Marković ; Belupo d.d.


Puni tekst: hrvatski pdf 185 Kb

str. 433-437

preuzimanja: 721

citiraj


Sažetak

Sažetak
Istraživana je učestalost onečišćenja goveđih i svinjskih trupova (n=200) enterobakterijama (Escherichia coli i Salmonella spp.) u
velikoj klaonici u Republici Hrvatskoj. Salmonella vrste nisu utvrđene u brisovima s trupova goveda i svinja, dok je 4% trupova go-
veda i svinja bilo onečišćeno bakterijom E. coli. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je učinkovitost postupaka u dokazivanju
onečišćenja vrlo dobra i pruža visoku zaštitu potrošača. Jednako tako dokazana je visoka učinkovitost propisanog mikrobiološkog
monitoringa u rutinskom higijenskom programu u klaonici.

Ključne riječi

enterobakterije; klaonica; trupovi goveda; trupovi svinja; HACCP; onečišćenje

Hrčak ID:

96700

URI

https://hrcak.srce.hr/96700

Datum izdavanja:

15.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 2.299 *