Izvorni znanstveni članak
Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu - određivanje količine suhe tvari u mlijeku
Tatjana Slanovec
; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
A. Arsov
S. Plankar
S. Glavan
Sažetak
Suha tvar, odnosno suha tvar bez masti mlijeka, potonju dobivamo računskim putem iz analitičkih podataka, značajne su za kvalitetu mlijeka, za randman mliječnih proizvoda, a u mnogim zemljama predstavljaju i osnovu za cijenu mlijeka. Našim Pravilnikom (1970) propisana je donja granica 8,5"/o suhe tvari bez masti za normalno mlijeko, a izračunava se pomoću Fleischmannove formule. Analitičku problematiku u vezi navedenih sastojaka spominju i Đorđevič i Carić (1973). Doprinos traženju odgovarajuće analitičke metode je i predloženi rad.
Ključne riječi
mljekarstvo; laboratorijske metode; standardizacija; suha tvar
Hrčak ID:
97202
URI
Datum izdavanja:
1.7.1974.
Posjeta: 1.782 *