Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu - određivanje količine suhe tvari u mlijeku

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
A. Arsov
S. Plankar
S. Glavan


Puni tekst: hrvatski pdf 657 Kb

str. 156-160

preuzimanja: 1.266

citiraj


Sažetak

Suha tvar, odnosno suha tvar bez masti mlijeka, potonju dobivamo računskim putem iz analitičkih podataka, značajne su za kvalitetu mlijeka, za randman mliječnih proizvoda, a u mnogim zemljama predstavljaju i osnovu za cijenu mlijeka. Našim Pravilnikom (1970) propisana je donja granica 8,5"/o suhe tvari bez masti za normalno mlijeko, a izračunava se pomoću Fleischmannove formule. Analitičku problematiku u vezi navedenih sastojaka spominju i Đorđevič i Carić (1973). Doprinos traženju odgovarajuće analitičke metode je i predloženi rad.

Ključne riječi

mljekarstvo; laboratorijske metode; standardizacija; suha tvar

Hrčak ID:

97202

URI

https://hrcak.srce.hr/97202

Datum izdavanja:

1.7.1974.

Posjeta: 1.782 *