Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antibakterijska aktivnost laktoperoksidaza-tiocijanat vodik-peroksid sistema u mlijeku

Zora Mijačević ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Ivanka Otenhajmer


Puni tekst: hrvatski pdf 693 Kb

str. 199-204

preuzimanja: 894

citiraj


Sažetak

Laktoperoksidaza u prisustvu tiocijanatnog jona i vodik-peroksida čini sistem označen kao laktoperoksidaza-tiocijanat-vodik-peroksid (LPS). Za aktivnost LPS potrebno je da su prisutne sve tri komponente u odgovarajućim ekvivalentnim koncentracijama. Laktoperoksidaza i tiocijanat se prirodno javljaju u mlijeku, dok H2O2 treba osigurati iz nekog egzogenog izvora. Tijekom rada utvrdili smo da je za aktiviranje LPS potrebna koncentracija H2O2 od 0,4 mMol. Produžena bakteriostaza djelovanjem LPS zavisi od nivoa kontaminacije i pri početnoj koncentraciji 10^4 mik/ml je 9h, a pri većim po četnim koncentracijama 10^ 5 i 10^6 mik/ml iznosi 6h. U uzorcima mlijeka s aktivnim LPS pH se sporije mijenja tako da je takvom mlijeku produžena tehnološka ispravnost.

Ključne riječi

mlijeko; antibakterijska aktivnost

Hrčak ID:

100894

URI

https://hrcak.srce.hr/100894

Datum izdavanja:

1.8.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.670 *