Izvorni znanstveni članak
Bakar u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Angelina Palić
Sažetak
Količina bakra u mlijeku određuje se spektrofotometrijski. Tokom dvije kalendarske godine sistematski su bili istraživani uzorci sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Uzorci za analizu bili su uzeti iz pojedinih sabirnih stanica s područja Hrvatskog zagorja i iz autocisterne u kojoj se sakuplja mlijeko iz svih sabirnih stanica tog kraja. Analizirani su i uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka namijenjenog trgovačkoj mreži. Rezultati analize 288 uzoraka pokazuju da je najmanja količina bakra u mlijeku iznosila 1,42 a najveća 12,93 μg/100 ml. Analiza varijance pokazala je da nema značajne razlike u količini bakra u uzorcima sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Velik je utjecaj godišnjih doba na sadržaj bakra u mlijeku. Veća količina bakra utvrđena je od studenog do ožujka, a manja u razdoblju od travnja do listopada.
Ključne riječi
mlijeko; sirovo, pasterizirano i sterilizirano mlijeko; bakar
Hrčak ID:
101390
URI
Datum izdavanja:
1.11.1988.
Posjeta: 1.240 *