Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bakar u sirovom, pasteriziranom i steriliziranom mlijeku

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milana Ritz
Angelina Palić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.058 Kb

str. 283-288

preuzimanja: 422

citiraj


Sažetak

Količina bakra u mlijeku određuje se spektrofotometrijski. Tokom dvije kalendarske godine sistematski su bili istraživani uzorci sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Uzorci za analizu bili su uzeti iz pojedinih sabirnih stanica s područja Hrvatskog zagorja i iz autocisterne u kojoj se sakuplja mlijeko iz svih sabirnih stanica tog kraja. Analizirani su i uzorci pasteriziranog i steriliziranog mlijeka namijenjenog trgovačkoj mreži. Rezultati analize 288 uzoraka pokazuju da je najmanja količina bakra u mlijeku iznosila 1,42 a najveća 12,93 μg/100 ml. Analiza varijance pokazala je da nema značajne razlike u količini bakra u uzorcima sirovog, pasteriziranog i steriliziranog mlijeka. Velik je utjecaj godišnjih doba na sadržaj bakra u mlijeku. Veća količina bakra utvrđena je od studenog do ožujka, a manja u razdoblju od travnja do listopada.

Ključne riječi

mlijeko; sirovo, pasterizirano i sterilizirano mlijeko; bakar

Hrčak ID:

101390

URI

https://hrcak.srce.hr/101390

Datum izdavanja:

1.11.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.240 *