Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Orijentalni ples kao aktivnost slobodnog vremena osoba s intelektualnim teškoćama

Ana Gajnik Vrđuka ; Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, Karlovac, Hrvatska
Anamarija Žic Ralić orcid id orcid.org/0000-0002-3357-4612 ; Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Odsjek za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 154 Kb

str. 194-203

preuzimanja: 725

citiraj


Sažetak

Poznato je da je odstupanje u motoričkom razvoju kod osoba s intelektualnim teškoćama uzrokovano nedostatnim biološkim uvjetima, ali i neprimjerenim utjecajem i nedovoljnoj stimulaciji motoričkih aktivnosti od strane okoline. Poticanje stjecanja i usavršavanja motoričkih vještina i sposobnosti kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama može se ostvariti u osmišljenim i kreativnim aktivnostima slobodnog vremena. Jedna od takvih aktivnosti je orijentalni ples, koji za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama može imati psiho- socijalnu funkciju u razgrađivanju prekomjerne energije, uvježbavanju i nadopunjavanju sposobnosti i vještina, povećanju motivacije za aktivnost, odmoru i opuštanju.
Rad prikazuje primjenu programa orijentalnog plesa s odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Sedam odraslih osoba s intelektualnim teškoćama odabrale su orijentalni ples kao aktivnost slobodnog vremena. Plesne radionice odvijale su se tri puta tjedno tijekom tri mjeseca. Ukupno je održano 48 radionica. Program je bio strukturiran na način da su osobe s intelektualnim teškoćama mogle: izraziti osobne sklonosti, donositi nezavisne odluke, osvijestiti vlastito tijelo, usvojiti i prakticirati vještine orijentalnog plesa, postići bolju pokretljivost, koordinaciju, držanje tijela, lateralizaciju i prostornu orijentaciju. Nitko od korisnika programa nije odustao tijekom njegovog provođenja. Svih sedam polaznika izražavali su pozitivna iskustva tijekom i po završetku programa orijenatalnog plesa. Novo usvojene vještine, kao i smanjenje tjelesne težine rezultirali su osjećajem ponosa koji korisnici izražavaju. Program orijentalnog plesa pokazao se kao primjerena slobodna aktivnost ovih osoba s intelektualnim teškoćama budući odgovara njihovim interesima i mogućnostima.

Ključne riječi

odrasle osobe s intelektualnim teškoćama; slobodno vrijeme; orijentalni ples

Hrčak ID:

104220

URI

https://hrcak.srce.hr/104220

Datum izdavanja:

21.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.706 *