Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

In vitro ispitivanje antimikrobnog učinka fermentiranih ekstrakata biljke Fluorensia cernua na plijesnima Penicillium expansum i Fusarium oxysporum

Miguel Ángel De León orcid id orcid.org/0000-0003-3387-9608 ; Department of Food Science and Technology, School of Chemistry, Autonomous University of Coahuila, 25280 Saltillo, Coahuila, Mexico
Aidé Sáenz ; Antonio Narro Agrarian Autonomous University, 25000 Saltillo, Coahuila, Mexico
Diana Jasso-Cantu ; Antonio Narro Agrarian Autonomous University, 25000 Saltillo, Coahuila, Mexico
Raúl Rodríguez ; Antonio Narro Agrarian Autonomous University, 25000 Saltillo, Coahuila, Mexico
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, Council of Scientific and Industrial Research, Thiruvananthapuram, Kerala, India
Cristóbal N. Aguilar orcid id orcid.org/0000-0001-5867-8672 ; Department of Food Science and Technology, School of Chemistry, Autonomous University of Coahuila, 25280 Saltillo, Coahuila, Mexico


Puni tekst: hrvatski pdf 163 Kb

str. 233-239

preuzimanja: 616

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 163 Kb

str. 233-239

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

Ispitani su antioksidativna aktivnost i antimikrobni učinak vodenih ekstrakata fermentiranih listova biljke Fluorensia cernua DC na dvije fitopatogene plijesni, i to Penicillium expansum i Fusarium oxysporum. Za poboljšanje biološke aktivnosti ekstrakata provedena je fermentacija listova biljke Fluorensia cernua s pomoću soja Aspergillus niger GH1. Uvjeti tijekom 96 h fermentacije bili su: početna vlažnost od 60 %, pH-vrijednost od 5,5 i temperatura od 30 °C. Vodeni su ekstrakti izdvajani svakih 12 sati uzgoja. Antioksidativna aktivnost ekstrakata ispitana je pomoću DPPH metode, te je utvrđeno da su najveću aktivnost imali vodeni ekstrakti dobiveni nakon 12 h fermentacije, i to 63 % veću u usporedbi s kontrolnim, nefermentiranim uzorkom. Fermentacija je povećala fungicidni učinak 0,5 g/L ekstrakta na oba ispitana fitopatogena mikroorganizma. Istraživanjem je dokazano da se biološka aktivnost vodenih ekstrakata biljke Fluorensia cernua može poboljšati prethodnom fermentacijom lišća s pomoću plijesni.

Ključne riječi

Fluorensia cernua; fermentacija; vodeni ekstrakti; antioksidansi; antifungalna aktivnost

Hrčak ID:

104712

URI

https://hrcak.srce.hr/104712

Datum izdavanja:

28.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.064 *